Zapoj sa do REŠTART VÝZVY v špeciálnom predpredaji len do 31. 12. a získaj DARČEK ZADARMO!

ZDRAVÉ RÝCHLOVKY > Magazín > Fit recepty > Sviatočné fit recepty: zdravé verzie koláčov, ktoré milujeme

Sviatočné fit recepty: zdravé verzie koláčov, ktoré milujeme

Sviatočné fit recepty: zdravé verzie koláčov, ktoré milujeme
Zdroj: AdobeStock

Poďte si s nami pripraviť zdravšie verzie sviatočných koláčikov a dobrôt, ktoré všetci zbožňujú! Štedrák, perníčky, linecké koláčiky či kokosové guľky si s nami nachystáte rýchlo a bez akýchkoľvek výčitiek. 

1. Orechovo-žĺtkové rezy

Suroviny:

6 bielok

250 g práškový cukor

150 gramov polohrubej špaldovej múky

125 g masla

300 g mletých orechov

1 prášok do pečiva

125 g biely jogurt (cca 3,5 % tuku)

Žĺtková poleva:

6 žĺtok

200 g práškového cukru

Postup:

Cesto: Mäkké maslo si vyšľaháme s cukrom, postupne pridáme orechy, jogurt, na striedačku tuhý sneh z bielkov a preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva. Plech vymastíme a vysypeme múkou, naň vylejeme cesto a pečieme na 180 °C asi 30-35 minút.

Žĺtková poleva: Žĺtky vyšľaháme s cukrom dopenista. Ešte na horúci koláč vylejeme trošku polevy a spravíme z nejakoby škrupinku, vylejeme zvyšok polevy a zahladíme. Necháme úplne uschnúť a vychladnúť. Koláčik je najlepšie krájať nahriatym nožom.

zltkove rezy

2. Vanilkové rožky

Suroviny na približne 50 rožtekov:

50 g vlašských orechov

6 prepeličích vajíčok (z nich 6 žĺtok a asi 3 bielka podľa toho, ako sa nám ich podarí oddeliť) alebo 1,5 klasického vajíčka

110 g masla alebo kvalitného rastlinného tuku

150 g hladkej špaldovej múky

25 g trstinového cukru

Postup:

Zo špaldovej múky, masla, cukru, prepeličích žĺtkov, polovice bielkov a mletých orechov vypracujeme cesto, pridáme aj štipku soli. Cesto odložíme na hodinu do chladničky. Na pracovnej ploche vytvarujeme valčeky v priemere 2 cm, nakrájame kúsky a formujeme rožteky. Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 °C približne 15 minút (záleží od typu rúry). Rožteky nebudú tuhé, stuhnú, až keď trochu vychladnú. Hotové, ešte teplé rožteky dáme do cukru. Chutia však aj bez neho. 

vanilkove rozky

3. Pohánkovo-ovsené medovníčky podľa Silvie Horeckej

Suroviny:

200 g masla

100 g ovsenej celozrnnej múky

200 g pohánkovej hladkej múky

300 g špaldovej hladkej múky

130 g trstinového cukru

150 g kvetového medu

3 vajcia

1 KL sódy bikarbóny

1 malá lyžička škorice

polovica malej lyžičky drvených klinčekov

na špičku noža mletého kardamonu

štipka muškátového oriešku a mletého badiánu

Postup:

Všetky suroviny (najprv múky, cukor a korenie) zmiešame rukou na husté kompaktné cesto. Ak sú vajíčka priveľké, pridáme trochu múky. Dobre vypracované cesto dáme na 3-4 hodiny do chladničky stuhnúť. Na pomúčenej doske vyvaľkáme polovicu dávky na plát cesta s výškou 0,4-0,5 cm. Vykrajujeme medovníčky rôznych tvarov, potrieme rozšľahaným vajíčkom, ozdobíme orieškom, slnečnicovými semienkami alebo aj kandizovaným ovocím podľa chuti. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C 8-9 minút. Ak robíme hladké medovníky bez orieškov, môžeme ich potrieť vajíčkom ihneď po dopečení. Z tejto dávky vyjde viac ako 100 menších medovníkov.

pernicky

4. Štedrák

Suroviny:

750 g polohrubá múka

300 ml mlieko

120 g maslo

100 g kryštálový cukor

3 žĺtka

50 g droždie

1 ČL soľ

2 PL citrónová kôra

Orechová plnka:

200 g mleté orechy

200 ml mlieko

30 g strúhanka

80 g práškový cukor

1 vanilkový cukor

citrónová kôra

hrozienka

Maková plnka:

200 g mletý mak

200 ml mlieko

120 g práškový cukor

10 g maslo

1 vanilkový cukor

citrónová kôra

hrozienka

Tvarohová plnka:

500 g tvaroh

80 g práškový cukor

štipka soľ

1 vanilkový cukor

3 žĺtka

Lekvárová plnka:

200 g slivkový lekvár

citrónová kôra

Postup:

Pripravíme si kysnuté cesto. Orechovú a makovú plnku zalejeme horúcim mliekom a urobíme zo všetkých prísad redšiu hmotu. Tvarohová plnka by mala byť tiež redšia, aby sa dala natierať na cesto. Cesto rozdelíme na 5 rovnakých častí. Rozvaľkáme natenko na velkosť plechu (plech vymastíme a vysypeme múkou). Cesto natrieme lekvárovou plnkou, na lekvár preložíme dalšie tenké cesto, na ktoré rozotrieme orechovú plnku, dalšie cesto, makovú plnku, cesto a nakoniec natrieme tvarohovú plnku. Na tvaroh nasypeme hrozienka a z posledného cesta urobíme na ozdobu mriežky. Potrieme vajíčkom a dáme piecť. Pečieme dlho a pri nízkej teplote, aby sa koláč prepiekol, asi na 140-150 °C, 45-50 minút.

Sviatočné fit recepty: zdravé verzie koláčov, ktoré milujeme

5. Nepečená kokosová roláda

Suroviny:

250 g keksy Indiánky

150 g práškový cukor

100 g med

40 g kakao

½ PL mletá káva

100 g práškový cukor

150 g maslo

50 g med

100 g strúhaný kokos

1 vanilkový cukor

Postup:

Keksy pomelieme a zmiešame s medom, cukrom, kakaom a uvarenou kávou – aj s usadeninou. Cesto vyvaľkáme a posypeme práškovým cukrom, lebo dosť lepí. Následne zmiešame všetky ingrediencie na plnku a vytvoríme z nich hustú hmotu, ktorú natrieme na rozvaľkané cesto. Zmotáme do rolády, zabalíme do potravinárskej fólie alebo alobalu a dáme stuhnúť do chladničky. Krájame a podávame.

kokosova rolada

6. Bezlepkové linecké pečivo

Suroviny:

120 g celozrnnej ryžovej múky

130 g mandľovej múky

80 g amarantovej múky

200 g masla

100 g trstinového cukru (môže byť aj 50 g kokosového

cukru a 50 g trstinového)

domáci džem alebo lekvár hustejšej konzistencie

Postup

Maslo necháme roztopiť, rozmiešame a rozpustíme v ňom cukor. Prisypeme múky a všetko spolu zmiesime na hladkú hmotu. Necháme 30 minút odpočívať na chladnom mieste. Pomúčime dosku mandľovou múkou a vyvaľkáme cesto na cca pol centimetra, nesmie byť tenšie. Cesto je veľmi krehké, treba opatrne vykrajovať skôr plné tvary, pretože malé tvary sa zlievajú. Poukladáme na plech a pečieme pri 180 °C v teplovzdušnej rúre cca 10 minút. Koláčiky nebudú klasicky bledé, nezľaknite sa, použitím týchto surovín budú vždy karamelové. Po vychladnutí natrieme džemom a zlepíme.

linecke pecivo

7. Domáca kešutela

Suroviny:

200 g kešu orechy

100 g mandľové mlieko

8 g kakaový prášok

18 g čakankový sirup

1 vanilkový struk

Postup:

Ak máme doma kvalitný výkonný mixér, môžeme použiť nesolené, nepražené kvalitné kešu orechy a postupne ich zomlieť až na hustý krém. Mixér potrebuje mať pulznú technológiu a pomerne vysoký výkon, aby dokázal vyrobiť z orechov orechové maslo. Mandľové mlieko mierne povaríme na nízkom plameni spolu s vanilkovým strukom. V miske zmiešame kešu krém spolu s mandľovým mliekom a pridáme kakao. Dosladíme sirupom. Nátierku z kešu orechov nanesieme rovnomerne na pečivo a konzumujeme.

Domáca Kešutela

8. Raffaelo cheesecake bez cukru

Suroviny:

130 g ovsených vločiek

1 PL kávy

50 g mletých vlašských orechov

1 PL medu

2 PL mandľového mlieka

120 g roztopeného masla

750 g nízkotučného hladkého tvarohu

250 g mascarpone/ricotty

2 PL medu

150 g kokosu

100 g bielej čokolády

50 g celých alebo drvených mandlí

100 g džem

jedlé kvety

strúhaný kokos

Postup:

Ovsené vločky pomelieme v mixéri, primiešame kávu, mleté orechy a premiešame. Do zmesi pridáme roztopené maslo, med, mandľové mlieko (môžeme použiť aj klasické mlieko) a znova premiešame. Hotovú zmes rovnomerne rozotrieme do otvárateľnej tortovej formy a utlačíme pohárikom do jednej roviny. Dáme stuhnúť do chladničky. Tvaroh a mascarpone vyšľaháme. Pridáme med a vymiešame dohladka. Medzitým vo vodnom kúpeli rozpustíme bielu čokoládu. Keď je roztopená, pridáme do nej niekoľko lyžíc tvarohovej zmesi a vymiešame. Následne celú zmes primiešame naspäť k tvarohovej plnke a vymiešame. Pridáme strúhaný kokos a znova vymiešame. Korpus po stuhnutí vyberieme z chladničky a môžeme natrieť džemom. Plnku rovnomerne natrieme asi do polovice tortovej formy. Potom zoberieme mandle a rovnomerne ich poukladáme na plnku a opäť rozotrieme zbytok plnky až povrch tortovej formy a dáme stuhnúť. Stuhnutý cheesecake ľubovoľne ozdobíme strúhaným kokosom a jedlými kvietkami.

Raffaelo_Cheesecake_Zdrave_rychlovky_2_16-9

9. Kokosové guľky plné bielkovín

Suroviny:

30 g vanilkový proteín

200 g mleté mandle

50 ml mandľové mlieko

50 g strúhaný kokos

Postup:

Zmiešame proteín, mandľovú múku, mandľové mlieko a zo vzniknutej masy tvarujeme guľôčky, ktoré dáme na 15 minút zachladiť do chladničky. Následne guľôčky obaľujeme v kokose. Do cesta môžeme tiež pridať pár lyžíc orechového masla. Tieto rýchle vianočné koláče skladujeme v chladničke.

Skvelé recepty pre telo aj dušu

10. Makový závin so slivkami a tvarohom

Suroviny:

2 banány

2 vajcia

1 PL med

150 g mak

250 g tvaroh

100 g slivky

med

žĺtok na potretie

Postup:

Banán rozmixujeme v kuchynskom mixéri spolu s medom a žĺtkami tak, aby sme nemali hrudky. Následne jemnevmiešame ušľahaný sneh z bielkov. Pripravené cesto navrstvíme na plech na pečenie o veľkosti 35 x 20 cm, ktorý sme vyložili papierom na pečenie. Cesto vrstvíme v tenkej vrstve. Dáme piecť do rúry. Pečieme pri teplote 180 °C cca 20 minút. Upečené cesto vyberieme a necháme mierne vychladnúť. Pripravíme si plnku. Mak vymiešame s tvarohom, môžeme osladiť medom alebo iným sladidlom – každý podľa vlastnej chuti. Navrstvíme na cesto v silnejšej vrstve, poukladáme na menšie kúsky nakrájané slivky a opatrne zrolujeme. Rolku poriadne rukami stlačíme, potrieme žĺtkom a vložíme späť do rúry zapiecť na 220 °C cca 10 minút.

makovy zavin

Zdravé recepty plné živín nájdete aj našej Supershape REŠTART VÝZVE! Zapojte sa do výhodného predpredaja Supershape REŠTART VÝZVY a získajte 20 € DARČEK ZADARMO! Ak chcete naštartovať svoju zmenu, tak nemusíte čakať na začiatok roka. Naopak, vďaka aktívnemu PREMIUM členstvu viete napredovať už teraz. Do konca roka viete naviac využiť výhodný predpredaj a získať ako DARČEK ZADARMO kvalitné výživové doplnky na spaľovanie, kĺby, väzy, šľachy, pleť a vlasy od spoločnosti Biomin. POZOR, platí len do minutia zásob!

restart vyzva banner 2026

Fit recepty
Redakcia
·
17.12.2025

Prečítajte si aj

Nastavenie cookies