Sviatočné fit recepty: zdravé verzie koláčov, ktoré milujeme
.png)
Poďte si s nami pripraviť zdravšie verzie sviatočných koláčikov a dobrôt, ktoré všetci zbožňujú! Štedrák, perníčky, linecké koláčiky či kokosové guľky si s nami nachystáte rýchlo a bez akýchkoľvek výčitiek.
1. Orechovo-žĺtkové rezy
Suroviny:
6 bielok
250 g práškový cukor
150 gramov polohrubej špaldovej múky
125 g masla
300 g mletých orechov
1 prášok do pečiva
125 g biely jogurt (cca 3,5 % tuku)
Žĺtková poleva:
6 žĺtok
200 g práškového cukru
Postup:
Cesto: Mäkké maslo si vyšľaháme s cukrom, postupne pridáme orechy, jogurt, na striedačku tuhý sneh z bielkov a preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva. Plech vymastíme a vysypeme múkou, naň vylejeme cesto a pečieme na 180 °C asi 30-35 minút.
Žĺtková poleva: Žĺtky vyšľaháme s cukrom dopenista. Ešte na horúci koláč vylejeme trošku polevy a spravíme z nejakoby škrupinku, vylejeme zvyšok polevy a zahladíme. Necháme úplne uschnúť a vychladnúť. Koláčik je najlepšie krájať nahriatym nožom.

2. Vanilkové rožky
Suroviny na približne 50 rožtekov:
50 g vlašských orechov
6 prepeličích vajíčok (z nich 6 žĺtok a asi 3 bielka podľa toho, ako sa nám ich podarí oddeliť) alebo 1,5 klasického vajíčka
110 g masla alebo kvalitného rastlinného tuku
150 g hladkej špaldovej múky
25 g trstinového cukru
Postup:
Zo špaldovej múky, masla, cukru, prepeličích žĺtkov, polovice bielkov a mletých orechov vypracujeme cesto, pridáme aj štipku soli. Cesto odložíme na hodinu do chladničky. Na pracovnej ploche vytvarujeme valčeky v priemere 2 cm, nakrájame kúsky a formujeme rožteky. Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 °C približne 15 minút (záleží od typu rúry). Rožteky nebudú tuhé, stuhnú, až keď trochu vychladnú. Hotové, ešte teplé rožteky dáme do cukru. Chutia však aj bez neho.

3. Pohánkovo-ovsené medovníčky podľa Silvie Horeckej
Suroviny:
200 g masla
100 g ovsenej celozrnnej múky
200 g pohánkovej hladkej múky
300 g špaldovej hladkej múky
130 g trstinového cukru
150 g kvetového medu
3 vajcia
1 KL sódy bikarbóny
1 malá lyžička škorice
polovica malej lyžičky drvených klinčekov
na špičku noža mletého kardamonu
štipka muškátového oriešku a mletého badiánu
Postup:
Všetky suroviny (najprv múky, cukor a korenie) zmiešame rukou na husté kompaktné cesto. Ak sú vajíčka priveľké, pridáme trochu múky. Dobre vypracované cesto dáme na 3-4 hodiny do chladničky stuhnúť. Na pomúčenej doske vyvaľkáme polovicu dávky na plát cesta s výškou 0,4-0,5 cm. Vykrajujeme medovníčky rôznych tvarov, potrieme rozšľahaným vajíčkom, ozdobíme orieškom, slnečnicovými semienkami alebo aj kandizovaným ovocím podľa chuti. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C 8-9 minút. Ak robíme hladké medovníky bez orieškov, môžeme ich potrieť vajíčkom ihneď po dopečení. Z tejto dávky vyjde viac ako 100 menších medovníkov.

4. Štedrák
Suroviny:
750 g polohrubá múka
300 ml mlieko
120 g maslo
100 g kryštálový cukor
3 žĺtka
50 g droždie
1 ČL soľ
2 PL citrónová kôra
Orechová plnka:
200 g mleté orechy
200 ml mlieko
30 g strúhanka
80 g práškový cukor
1 vanilkový cukor
citrónová kôra
hrozienka
Maková plnka:
200 g mletý mak
200 ml mlieko
120 g práškový cukor
10 g maslo
1 vanilkový cukor
citrónová kôra
hrozienka
Tvarohová plnka:
500 g tvaroh
80 g práškový cukor
štipka soľ
1 vanilkový cukor
3 žĺtka
Lekvárová plnka:
200 g slivkový lekvár
citrónová kôra
Postup:
Pripravíme si kysnuté cesto. Orechovú a makovú plnku zalejeme horúcim mliekom a urobíme zo všetkých prísad redšiu hmotu. Tvarohová plnka by mala byť tiež redšia, aby sa dala natierať na cesto. Cesto rozdelíme na 5 rovnakých častí. Rozvaľkáme natenko na velkosť plechu (plech vymastíme a vysypeme múkou). Cesto natrieme lekvárovou plnkou, na lekvár preložíme dalšie tenké cesto, na ktoré rozotrieme orechovú plnku, dalšie cesto, makovú plnku, cesto a nakoniec natrieme tvarohovú plnku. Na tvaroh nasypeme hrozienka a z posledného cesta urobíme na ozdobu mriežky. Potrieme vajíčkom a dáme piecť. Pečieme dlho a pri nízkej teplote, aby sa koláč prepiekol, asi na 140-150 °C, 45-50 minút.
.png)
5. Nepečená kokosová roláda
Suroviny:
250 g keksy Indiánky
150 g práškový cukor
100 g med
40 g kakao
½ PL mletá káva
100 g práškový cukor
150 g maslo
50 g med
100 g strúhaný kokos
1 vanilkový cukor
Postup:
Keksy pomelieme a zmiešame s medom, cukrom, kakaom a uvarenou kávou – aj s usadeninou. Cesto vyvaľkáme a posypeme práškovým cukrom, lebo dosť lepí. Následne zmiešame všetky ingrediencie na plnku a vytvoríme z nich hustú hmotu, ktorú natrieme na rozvaľkané cesto. Zmotáme do rolády, zabalíme do potravinárskej fólie alebo alobalu a dáme stuhnúť do chladničky. Krájame a podávame.

6. Bezlepkové linecké pečivo
Suroviny:
120 g celozrnnej ryžovej múky
130 g mandľovej múky
80 g amarantovej múky
200 g masla
100 g trstinového cukru (môže byť aj 50 g kokosového
cukru a 50 g trstinového)
domáci džem alebo lekvár hustejšej konzistencie
Postup
Maslo necháme roztopiť, rozmiešame a rozpustíme v ňom cukor. Prisypeme múky a všetko spolu zmiesime na hladkú hmotu. Necháme 30 minút odpočívať na chladnom mieste. Pomúčime dosku mandľovou múkou a vyvaľkáme cesto na cca pol centimetra, nesmie byť tenšie. Cesto je veľmi krehké, treba opatrne vykrajovať skôr plné tvary, pretože malé tvary sa zlievajú. Poukladáme na plech a pečieme pri 180 °C v teplovzdušnej rúre cca 10 minút. Koláčiky nebudú klasicky bledé, nezľaknite sa, použitím týchto surovín budú vždy karamelové. Po vychladnutí natrieme džemom a zlepíme.

7. Domáca kešutela
Suroviny:
200 g kešu orechy
100 g mandľové mlieko
8 g kakaový prášok
18 g čakankový sirup
1 vanilkový struk
Postup:
Ak máme doma kvalitný výkonný mixér, môžeme použiť nesolené, nepražené kvalitné kešu orechy a postupne ich zomlieť až na hustý krém. Mixér potrebuje mať pulznú technológiu a pomerne vysoký výkon, aby dokázal vyrobiť z orechov orechové maslo. Mandľové mlieko mierne povaríme na nízkom plameni spolu s vanilkovým strukom. V miske zmiešame kešu krém spolu s mandľovým mliekom a pridáme kakao. Dosladíme sirupom. Nátierku z kešu orechov nanesieme rovnomerne na pečivo a konzumujeme.

8. Raffaelo cheesecake bez cukru
Suroviny:
130 g ovsených vločiek
1 PL kávy
50 g mletých vlašských orechov
1 PL medu
2 PL mandľového mlieka
120 g roztopeného masla
750 g nízkotučného hladkého tvarohu
250 g mascarpone/ricotty
2 PL medu
150 g kokosu
100 g bielej čokolády
50 g celých alebo drvených mandlí
100 g džem
jedlé kvety
strúhaný kokos
Postup:
Ovsené vločky pomelieme v mixéri, primiešame kávu, mleté orechy a premiešame. Do zmesi pridáme roztopené maslo, med, mandľové mlieko (môžeme použiť aj klasické mlieko) a znova premiešame. Hotovú zmes rovnomerne rozotrieme do otvárateľnej tortovej formy a utlačíme pohárikom do jednej roviny. Dáme stuhnúť do chladničky. Tvaroh a mascarpone vyšľaháme. Pridáme med a vymiešame dohladka. Medzitým vo vodnom kúpeli rozpustíme bielu čokoládu. Keď je roztopená, pridáme do nej niekoľko lyžíc tvarohovej zmesi a vymiešame. Následne celú zmes primiešame naspäť k tvarohovej plnke a vymiešame. Pridáme strúhaný kokos a znova vymiešame. Korpus po stuhnutí vyberieme z chladničky a môžeme natrieť džemom. Plnku rovnomerne natrieme asi do polovice tortovej formy. Potom zoberieme mandle a rovnomerne ich poukladáme na plnku a opäť rozotrieme zbytok plnky až povrch tortovej formy a dáme stuhnúť. Stuhnutý cheesecake ľubovoľne ozdobíme strúhaným kokosom a jedlými kvietkami.

9. Kokosové guľky plné bielkovín
Suroviny:
30 g vanilkový proteín
200 g mleté mandle
50 ml mandľové mlieko
50 g strúhaný kokos
Postup:
Zmiešame proteín, mandľovú múku, mandľové mlieko a zo vzniknutej masy tvarujeme guľôčky, ktoré dáme na 15 minút zachladiť do chladničky. Následne guľôčky obaľujeme v kokose. Do cesta môžeme tiež pridať pár lyžíc orechového masla. Tieto rýchle vianočné koláče skladujeme v chladničke.
.jpg)
10. Makový závin so slivkami a tvarohom
Suroviny:
2 banány
2 vajcia
1 PL med
150 g mak
250 g tvaroh
100 g slivky
med
žĺtok na potretie
Postup:
Banán rozmixujeme v kuchynskom mixéri spolu s medom a žĺtkami tak, aby sme nemali hrudky. Následne jemnevmiešame ušľahaný sneh z bielkov. Pripravené cesto navrstvíme na plech na pečenie o veľkosti 35 x 20 cm, ktorý sme vyložili papierom na pečenie. Cesto vrstvíme v tenkej vrstve. Dáme piecť do rúry. Pečieme pri teplote 180 °C cca 20 minút. Upečené cesto vyberieme a necháme mierne vychladnúť. Pripravíme si plnku. Mak vymiešame s tvarohom, môžeme osladiť medom alebo iným sladidlom – každý podľa vlastnej chuti. Navrstvíme na cesto v silnejšej vrstve, poukladáme na menšie kúsky nakrájané slivky a opatrne zrolujeme. Rolku poriadne rukami stlačíme, potrieme žĺtkom a vložíme späť do rúry zapiecť na 220 °C cca 10 minút.

Zdravé recepty plné živín nájdete aj našej Supershape REŠTART VÝZVE! Zapojte sa do výhodného predpredaja Supershape REŠTART VÝZVY a získajte 20 € DARČEK ZADARMO! Ak chcete naštartovať svoju zmenu, tak nemusíte čakať na začiatok roka. Naopak, vďaka aktívnemu PREMIUM členstvu viete napredovať už teraz. Do konca roka viete naviac využiť výhodný predpredaj a získať ako DARČEK ZADARMO kvalitné výživové doplnky na spaľovanie, kĺby, väzy, šľachy, pleť a vlasy od spoločnosti Biomin. POZOR, platí len do minutia zásob!



